Puding od duleka

Poreklo: Puding od duleka je tradicionalno jelo koje se najčešće povezuje sa kuhinjom Balkana, posebno Srbijom i okolnim zemljama. Dulek, poznatiji kao bundeva ili tikva, jeste glavni sastojak ovog desertnog jela. Bundeva je u ovim regionima cenjena zbog svoje versatilnosti i nutritivne vrednosti.

Istorijat: Istorija upotrebe bundeve u kulinarstvu je duga i bogata, sa dokazima da je korišćena u ishrani još od drevnih civilizacija Amerike, preko Evrope do Azije. Puding od duleka postao je popularan jer je bundeva lako dostupna, a njen slatkast ukus i tekstura čine je idealnom za deserte. Tradicionalno se pravi od pirea od kuvane ili pečene bundeve, sa dodatkom mleka, šećera, jaja i aromatičnih začina poput cimeta i muškatnog oraščića.

Zanimljivost: Jedna od zanimljivosti povezanih sa pudingom od duleka je da se njegova popularnost povećava tokom jeseni, kada je sezona bundeva. U nekim delovima Balkana, postoji običaj pravljenja ovog deserta za Božić i druge praznike, što ga čini simboličnim jelo za okupljanja porodice. Osim toga, u novije vreme, puding od duleka je postao popularan među ljubiteljima zdrave hrane jer bundeva sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana, a može se pripremati i u varijantama bez dodatnog šećera ili sa alternativnim zaslađivačima, čineći ga pogodnim za razne dijete.

puding-od-bundeve

Puding od duleka

Vreme kuvanja 1 minute
Jelo Desert
Kuhinja Srbija
Serviranje 2

Sastojci
  

  • 800 g očišćene bundeve
  • oko 100 ml mleka
  • žuti šećer
  • 1 kesica vanilin šećera
  • po želji ciment
  • seckani orasi

Napomena

  1. Isečena bundeva obarite u vodi da omekša i procedite. Potom ga preručite u sud, sipajte mleko i žuti šećer po ukusu.
  2. Dobro ga mutite žicom dok ne dobijete ujednačenu smesu kao puding. Po želji dodajte cimet i seckane orahe.
  3. Preručite u činiju, ohladite i poslužite.