Belo meso s medom

Poreklo: Belo meso s medom je jelo koje kombinuje piletinu, najčešće korišćeno belo meso, sa medom kao glazirajućim i zaslađujućim agensom. Ova kombinacija se može naći u različitim kuhinjama sveta, ali je posebno popularna u kuhinjama Bliskog Istoka i Azije, gde med ima dugu tradiciju korišćenja u slatkim i slanim jelima.

Istorijat: Korišćenje meda u kulinarske svrhe datira još iz drevnih civilizacija, poput Egipćana, koji su med koristili ne samo kao hranu i lek, već i kao sredstvo za konzerviranje hrane. U kombinaciji sa mesom, med pomaže u karamelizaciji i daje jelu bogat, složen ukus. Belo meso s medom postalo je popularno zahvaljujući svojoj jednostavnoj pripremi i ukusnom rezultatu, posebno u brzim i modernim varijantama kuhanja.

Zanimljivost: Jelo belo meso s medom je idealan primer kako se tradicionalni sastojci mogu prilagoditi savremenim gastronomskim trendovima. U mnogim modernim receptima, med se često kombinuje sa soja sosom, čilijem, ili limunom, što jelu daje dodatnu dimenziju ukusa. Zanimljivo je i to što se ovakve marinade mogu koristiti i u pripremi jela na roštilju, gde med pod visokim temperaturama stvara savršenu karamelizovanu koru na površini mesa, čineći ga neodoljivim. Ova prilagodljivost čini belo meso s medom popularnim izborom u mnogim restoranima koji teže da zadovolje palate željne novih gastronomskih iskustava.

Piletina-u-sosu-od-belog-luka-i-meda

Belo meso s medom

Vreme kuvanja 1 hour 40 minutes
Jelo Glavno Jelo
Kuhinja Srbija
Serviranje 3

Sastojci
  

  • 600 g belog mesa
  • 100 g meda
  • 100 g brašna
  • 2 dl ulja
  • 3 čena belog luka
  • kašičica majčine dušice

Napomena

  1. Belo meso iseckajte na tanje filete, dobro ih posolite, uvaljajte u med i ostavite ih da odstoje oko sat vremena.
  2. Nakon toga file uvaljajte u brašno i pržite ih na vrelom ulju dok ne poprime zlatnu boju.
  3. Izadite meso iz tiganja, a u ulje u kom se pržilo dodajte sitno seckan beli luk i majčinu dušicu. Sos zgusnite kašikom brašna i time prelijte pečene šnicle.