Ovčiji pikljevi, butkice i kolenice s kiselim mlekom su tradicionalno jelo koje se često nalazi na trpezama u delovima Balkana, naročito u planinskim oblastima Srbije i Bosne. Ovo robustno i hranljivo jelo savršeno odgovara uslovima i klimi planinskih područja gde su ovčarstvo i proizvodnja mlečnih proizvoda izuzetno razvijeni.

**Poreklo i istorijat**: Ovčiji pikljevi (prednji deo nogu), butkice (zadnji deo nogu) i kolenice (deo oko kolena) tradicionalno se koriste u kuhinjama gde se ceni svaki deo životinje, a ovčetina je posebno cenjena zbog svoje bogate teksture i ukusa koji se dodatno pojačavaju dugim procesom kuvanja. Kiselo mleko, kao dodatak, ne samo da dodaje kremastu teksturu i osvežavajući ukus jelu, već i pomaže u razgradnji proteina ovčetine, čineći meso mekšim i lakšim za probavu.

**Kulinarstvo i priprema**: Tradicionalno, meso se polako dinsta ili peče sa bogatim začinima poput belog luka, crnog luka, majorana, timijana i lovora. Kiselo mleko se obično dodaje na kraju procesa kuvanja, stvarajući bogatu i gustu sosu koja prati meso. Ponekad se koristi i sveže povrće poput krompira ili šargarepe za dodatnu teksturu i nutritivnu vrednost.

**Zanimljivost**: Ovaj specijalitet je popularan posebno tokom zimskih meseci i u prazničnim periodima kada obilne i zadovoljavajuće obroke treba da pruže toplotu i energiju. Jelo je takođe i deo tradicionalne ponude u mnogim etno restoranima koji nastoje da očuvaju i promovišu lokalnu kuhinju.

**Kulturni značaj**: U mnogim ruralnim zajednicama, ovčiji pikljevi, butkice i kolenice s kiselim mlekom predstavljaju jelo koje se priprema za važne događaje i proslave, simbolizujući gostoprimstvo i obilje. Ovo jelo nije samo hranljivo, već i način povezivanja s tradicijom i prenošenja kulturnih običaja s generacije na generaciju.

Tako, ovčiji pikljevi, butkice i kolenice s kiselim mlekom nisu samo običan obrok, već deo bogatog kulturnog i gastronomskog nasleđa koji održava istoriju i tradiciju Balkana živom kroz njegovu jedinstvenu kuhinju.

Ovčiji pikljevi, butkice i kolenice s kiselim mlekom

Ovčiji pikljevi, butkice i kolenice s kiselim mlekom

Vreme kuvanja 2 hours 20 minutes
Jelo Glavno Jelo
Kuhinja Srbija
Serviranje 4

Potrebno

  • 1 šerpa

Sastojci
  

  • 4 ovčije butkice
  • 4 ovčije kolenice
  • so
  • kiselo mleko

Napomena

  1. Meso dobro usolite i stavite u odgovarajuću šerpu s vodom da odstoji jedan dan.
  2. Narednog dana ga kuvajte na umerenoj vatri dok potpuno ne omekša. Za to će vam trebati najmanje 2 sata.
  3. Pikljeve servirajte uz kiselo mleko. Ovo jelo ranije se obično služilo uz čorbu od pirinča.