Užičko meze je jedno od simbola gastronomske ponude Užica, grada na zapadu Srbije, poznatog po svojoj bogatoj istoriji i tradiciji. Meze je zapravo selekcija raznih hladnih predjela i grickalica koje se obično serviraju prilikom dočeka gostiju ili kao uvod u glavni obrok tokom društvenih i porodičnih okupljanja.

Osnovni sastojci užičkog mezea tipično uključuju lokalne suhomesnate proizvode kao što su pršuta, kulen, kobasice, slanina, kao i razne vrste sireva poput kajmaka i sira iz mišine. Nezaobilazni deo mezea su i pečenice, naročito jagnjeće i prasiće, koje imaju posebno mesto u užičkoj kuhinji. Sve ovo često se dopunjuje svežim povrćem, domaćim kiselim krastavcima, ajvarom i raznim vrstama hleba ili peciva.

Poreklo užičkog mezea može se povezati s tradicionalnom srpskom gostoljubivošću i običajem da se gosti dočekaju s obiljem hrane, što simbolizuje dobrodošlicu i želju domaćina da ugosti i počasti svoje posetioce. Ova tradicija je održana kroz vekove i danas predstavlja ključni deo svakog okupljanja u ovom regionu.

Jedna zanimljivost vezana za užičko meze je da ovaj obrok može varirati od sezone do sezone, zavisno od dostupnosti svežeg sezonskog povrća i drugih lokalnih proizvoda. Takođe, užičko meze nije samo kulturni simbol, već i turistička atrakcija, jer mnogi posetioci dolaze u Užice upravo kako bi probali autentične ukuse ovog kraja, često u okviru organizovanih gastronomskih tura koje promovišu lokalnu kuhinju i tradiciju.

užučko neze

Užičko meze

Vreme kuvanja 20 minutes
Jelo Glavno Jelo
Kuhinja Srbija
Serviranje 3

Sastojci
  

  • 300 g goeđe pršute i isečene na listiće
  • 40 g kajmaka
  • 2 pečene crvene paprike
  • 4 čena belog luka
  • 2 kašičice peršuna

Napomena

  1. Beli luk i peršun sitno iseckajte. Listove goveđe pršuti premažite kajmakom, preko stavite komad crvene paprike, malo belog luka i peršuna.
  2. Tako premazanu pršutu savijte u rolnicu i prčvrstite čačkalicom.