Ljutenica je tradicionalni bugarski namaz ili sos, koji je vrlo popularan i na prostorima Balkana, uključujući Srbiju, Severnu Makedoniju i druge okolne zemlje. Osnova ovog jela su pečene ili kuvane crvene paprike, često u kombinaciji sa paradajzom, belim lukom, šećerom, soju i biljnim uljem, mada recepti mogu varirati.

Poreklo ljutenice seže u ruralne delove Bugarske gde su domaćice pravile različite zimnice za predstojeće hladne mesece. Ljutenica je bila način da se iskoriste plodovi berbe paprika i paradajza na kraju leta i početku jeseni. Ovaj namaz se obično priprema u većim količinama te se čuva za zimsku upotrebu.

Interesantna činjenica vezana za ljutenicu je njena sve veća popularnost izvan Balkana, posebno u zemljama koje vrednuju pikantne i bogato začinjene namaze. Ljutenica je takođe inspirisala slične proizvode u komercijalnoj proizvodnji, čime se njena tradicionalna receptura prilagođava modernim potrošačkim navikama i ukusima.

U kulturnom smislu, ljutenica nije samo hrana; ona je deo identiteta i domaćinske ponude u mnogim bugarskim i balkanskim domaćinstvima, često služena kao gostoprimstvo pokazatelj i na lokalnim festivitetima i okupljanjima.

Ljutenica

Ljutenica

Vreme kuvanja 30 minutes
Jelo Salata
Kuhinja Srbija
Serviranje 2

Sastojci
  

  • 6 Suvih paprika
  • 1 dl ulja
  • so
  • 2 struka praziluka

Napomena

  1. Praziluk operite, pa ga sitno iseckajte. Potom ga posolite po kupusu i izgnječite rukama.
  2. Paprike poperite vrelom vodom, ostavite ih 15 min, ocedite sitno iseckajte, pa ih promešajte s prazilukom i dodajte ulje. Dobro izmešajte i služite kao salatu uz pečenje ili ročtilj.