Belolučene paprike, jedno od najrafiniranijih jela iz mediteranske kuhinje! Ovo jelo ima duboke korene u tradicionalnoj kuhinji regiona Balkana, posebno u zemljama poput Grčke, Turske i Bugarske.

Poreklo belolučenih paprika može se pratiti unazad do antičkih vremena, kada su paprike bile jedan od osnovnih sastojaka u ishrani ljudi ovog regiona. Naziv „belolučene“ potiče od grčke reči „piperi gemisti“, što znači „punjene paprike“.

Istorijat ovog jela je bogat i raznolik, jer su različite kulture i tradicije uticale na razvoj recepta. Tradicionalno, belolučene paprike su punjene smesom od mesa (obično mlevene junetine ili svinjetine), pirinča, začina i svežeg bilja, a zatim pečene ili dinstane u paradajz sosu.

Zanimljivost vezana za belolučene paprike je da su postale simbol domaćeg i udobnog obroka u mnogim domaćinstvima širom Balkana. Često se služe kao glavno jelo uz prilog poput krompira ili pirea, ili kao deo bogatih trpeza za posebne prilike i porodične proslave.

Danas, belolučene paprike su popularne i izvan granica Balkana, pronalazeći svoje mesto na jelovnicima restorana koji nude autentičnu mediteransku kuhinju. Njihova punjenja mogu varirati u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija, ali jedno je sigurno – njihova ukusna i srdačna priroda čini ih omiljenim izborom za sve ljubitelje tradicionalnih jela.

Belolučene paprike

Belolučene paprike

Vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
Jelo Prilog
Kuhinja Srbija
Serviranje 2

Sastojci
  

  • 8 paprike
  • 6 čenovo belog luka
  • veza peršuna
  • 4 kašika ulja
  • 3 kašike sirćeta
  • so

Napomena

  1. Izaberite krupne i mesnate paprike, zelene ili crvene. Operite ih, pa ih ispecite na plotni ili na roštilju. Tako pečene ih stavite u perpu i poklopite da se potpare kako bi im se kožica lakše odvojila. Potom ih oljuštite ali ih nemojte više prati.
  2. Beli luk sitno iseckajte. Poređajte paprike u činiju, pospite ih belim lukom, prelijte uljem i sirćetom, posolite, pospite seckanim peršunom i blago promeštajte. Ostavite malo da odstoje pre služenja.