Ah, domaći keks, jednostavno i univerzalno zadovoljstvo za svačiji ukus! Ovaj klasični kolač potiče iz porodičnih kuhinja širom sveta, a istorijat mu je prilično fascinantan.

Poreklo domaćeg keksa može se pratiti unazad do devetnaestog veka, kada je počeo da se razvija kao pristupačan i ukusan kolač koji je mogao da se pripremi kod kuće sa osnovnim sastojcima koji su bili lako dostupni.

U početku, keks je bio jednostavan, sa sastojcima kao što su brašno, puter, šećer i jaja. Međutim, tokom vremena, recepti su evoluirali, dodavani su razni ukusi poput vanile, čokolade, orašastih plodova ili suvog voća, dajući keksu raznovrsnost i bogatstvo ukusa.

Zanimljivost vezana za domaći keks jeste da je postao nezaobilazna poslastica za različite prilike, od porodičnih okupljanja do posebnih praznika poput Božića ili Uskrsa. Takođe, različite kulture razvile su svoje specifične varijacije keksa, od britanskog shortbreada do italijanskog biscottija, svaki sa svojim jedinstvenim ukusom i teksturama.

Danas, domaći keks je simbol udobnosti i topline doma, i iako možemo pronaći razne industrijske verzije, ništa ne može nadmašiti ukus i miris sveže pečenog keksa koji je spremljen sa ljubavlju u domaćoj kuhinji.

Domaći keks

Domaći keks

Vreme kuvanja 1 hour 30 minutes
0 minutes
Jelo Glavno Jelo
Kuhinja Srbija
Serviranje 4

Sastojci
  

  • 300 g svinske masti
  • 300 g šećer
  • 3 jajeta
  • 1 šoljica mleka
  • 1 kg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g šećer u prahu

Napomena

  1. Mast dobro umutite, pa dodajte šećer, jaja i mleko. Dobro promećajte i dodajte brašno koje ste prethono pomešali s praškom za pecivo. Umesite testo i ostavite ga da odstoji 15 minuta.
  2. Potom testom stavite u mašinu za mlevenja mesa na koju je pričvršćena moblica za kolač. Secite štapiće duže od pet do sedam centimetra.
  3. Kolač pecite na 200 stepeni oko 15 minuta ili dok neporumene. Kada su pečeni, uvaljajte ih u šećer u prahu.