Ah, pljeskavice od koprive, prava poslastica za sve ljubitelje neobičnih gastronomskih iskustava! Ovaj specifičan recept kombinuje tradicionalnu pljeskavicu sa neobičnim, ali ukusnim sastojkom – koprivom.

Poreklo ovog jela seže duboko u tradicionalnu kuhinju Balkana, posebno u ruralnim područjima gde su ljudi uvek tražili načine da iskoriste prirodne resurse oko sebe. Kopriva je bila deo ishrane mnogih zajednica, bogata je hranljivim sastojcima poput gvožđa i vitamina C, ali je često bila zanemarena zbog svoje oštrog lišća. Međutim, kada se pravilno pripremi, kopriva može biti izuzetno ukusna i zdrava.

Iako nije tačno poznato kada su prvi put napravljene pljeskavice od koprive, veruje se da su se pojavile kao lokalni specijalitet u nekim delovima Balkana još pre mnogo decenija. Tradicionalno, listovi koprive se beru u proleće kada su najmlađi i najmekši, pa se koriste u raznim jelima, uključujući i ove pljeskavice.

Zanimljivost vezana za ovo jelo je da kopriva, iako na prvi pogled može delovati kao neuobičajen sastojak za pljeskavice, zapravo daje jelu izuzetno osvežavajući i zeleni ton, dok dodaje bogatstvo ukusa i teksture.

Pljeskavice od koprive su odličan primer kako se tradicionalna kuhinja može spojiti sa modernim pristupima ishrani, nudeći jedinstveno i ukusno iskustvo svima koji su spremni da istraže nove gastronomske horizonte.

Pljeskavice od koprive

Pljeskavice od koprive

Vreme kuvanja 1 hour
Serviranje 4

Sastojci
  

  • 400 g obrane i samlevene koprive
  • 1 glavica crnog luka
  • 50 g soje u ljuspicama
  • 1 parče hleba
  • 1 jaje
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1 kašičica suvog biljnog začina

Napomena

  1. Koprivu očistite, obarite je u posoljenoj vodi i sameljite. Soju poparite.
  2. Luk sitno iseckajte, jaje umutite, a parče hleba izmrvite. Sve navedene sastojke stavite u odgovarajuću posudu i zamesite.
  3. od dobijene mase oblikujete pljeskavice i pržite ih u dubokoj masnoći.