Ah, Skoverci! Čudesno jelo koje potiče iz bogate srpske kuhinje. Skoverci su tradicionalno jelo s juga Srbije, poznato po svom bogatom ukusu i hrskavoj teksturi.

Poreklo Skoveraca seže duboko u istoriju srpske kulture, a njihova priča je izuzetno zanimljiva. Smatra se da su Skoverci nastali kao jelo koje su pripremali srpski vojnici u periodu dinastije Nemanjića. Tokom dugih vojničkih pohoda, vojnici su tražili hranu koja bi bila ukusna, hranljiva i izdržljiva za dugotrajno putovanje. Tako su nastali Skoverci, koji su se s vremenom razvili u omiljeno jelo među vojnicima.

Sam naziv „Skoverci“ potiče od turske reči „skuvara“, što znači kuvar. To ukazuje na uticaj turske kuhinje na razvoj ovog jela tokom perioda Otomanskog carstva.

Zanimljivo je da su Skoverci nekad bili poznati kao hrana siromašnih, ali su se vremenom proširili i postali omiljeni među svim slojevima društva. Danas su Skoverci popularni ne samo u Srbiji, već i širom sveta među ljubiteljima autentične srpske kuhinje.

Jedna od zanimljivosti vezanih za Skoverce je i način na koji se pripremaju. Tradicionalno se prave od tanko isečenog svinjskog mesa, koje se marinira u raznim začinima, a zatim se prži u dubokom ulju dok ne postane hrskavo. Ovaj proces daje Skovercima karakterističan ukus i teksturu koji ih čine neodoljivim.

U svakom slučaju, Skoverci su prava poslastica za sve ljubitelje gastronomije i nezaobilazni deo srpske kulturne baštine.

Skoverci

Skoverci

Vreme kuvanja 1 hour 20 minutes

Potrebno

  • 500g brašna
  • 500ml mlake vode
  • 1 kašičica soda bikabone
  • na vrh kašičice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • masti po potrebi

Napomena

  1. U sud za mešanje najpre stavite oko pola kg brašna, a zatim i ostale sastojke, pa zamesite testo. Po potrebi dosipajte brašna dok ne dobijete smesu koja se ne lepi za ruke. Testo ostavitedvadeset min na hladnom mestu da narast.
  2. Razvijte ga zatim oklagijom što je moguće tanje, otprilike na jedan cm debjline, premažite mašću i urolajte. Secite na parčad, pa njih razvijat oklagijom na veličinu tanjirića i pržite.
  3. Gotove Skoverce odlažite na papirni ubrus da se ocede od masnoće. Od pripremjene količine dobićete otprilike 14 kolača. služite ih uz džem ili sir.