Grašak sa kajmakom predstavlja jednostavno, ali ukusno jelo koje kombinuje dve omiljene namirnice u srpskoj kuhinji: grašak i kajmak. Ovo jelo je deo tradicionalne balkanske gastronomije, a posebno je popularno u Srbiji.

Poreklo jela

Kajmak je mlečni proizvod sličan kremi koji se tradicionalno pravi od nezrelog mlečnog vrhnja koje se skuplja sa površine kuvanog mleka. Kajmak je značajan deo kulturnog identiteta na Balkanu, a njegova proizvodnja i konzumacija sežu unazad stotinama godina. Grašak kao povrće ima dugu istoriju uzgajanja širom sveta, a na Balkanu se koristi u različitim jelima, od supe do priloga.

Istorijat

Grašak se koristi u ishrani već hiljadama godina, a dokazi o njegovom uzgoju datiraju još iz neolita. Kajmak, s druge strane, ima duboke korene u nomadskim kulturama koje su proizvodile mliječne proizvode. U kombinaciji, ove dve namirnice su relativno novija inovacija koja odražava lokalne ukuse i dostupnost sastojaka.

Zanimljivosti

Interesantno je da se u različitim delovima Srbije kajmak razlikuje po teksturi i ukusu, zavisno od vrste mleka koje se koristi (kravlje, ovčije ili bivolje), kao i od specifičnih metoda pripreme koje variraju od regiona do regiona. Ovo daje svakom jelu sa kajmakom poseban lokalni pečat. Grašak sa kajmakom možda nije internacionalno poznato jelo, ali definitivno reflektuje lokalnu tradiciju i način ishrane, čineći ga omiljenim comfort food-om na Balkanu.

Zaista, kombinacija graška i kajmaka je primer kako jednostavne namirnice mogu biti transformisane u jelo koje je više od zbirke njegovih delova, nudeći bogatstvo ukusa i tekstura koje ga čine popularnim u svakodnevnoj ishrani.

graška sa kajmakom

Grašak sa kajmakom

Vreme kuvanja 1 hour
Serviranje 4

Potrebno

  • 400g graška
  • 1 kašika brašna
  • so
  • 100g kajmaka
  • 1 kašika masti
  • 1 manja glavica crnog luka

Napomena

  1. Očistite i sitno iseckajte crni luk. Stavite ga da se dinsta, pa dodajte grašak koji ste prethodno obarili. Promešajte dobro i dodajte brašno.
  2. Opet promešajte, najlite vrlo malo vode ili mleka, a potom umešajte kajmak. Posolite po ukusu.