Raški Kačamak

Poreklo: Raški kačamak je tradicionalno jelo koje potiče iz regiona Raške, u centralnom delu Srbije. Ovaj region, bogat istorijom i tradicijom, dao je ime ovom specifičnom tipu kačamaka koji se razlikuje od drugih varijanti popularnih u Balkanskom poluostrvu.

Istorijat: Kačamak je jednostavno jelo čije su osnovne komponente voda i kukuruzno brašno, a često se dodaju i mlečni proizvodi kao što su sir ili kajmak. Ovo jelo ima duboke korene u seljačkoj kuhinji Balkana i bilo je osnovna hrana mnogim generacijama, naročito zbog svoje nutritivne vrednosti i jednostavnosti pripreme. Raški kačamak se izdvaja dodavanjem lokalnih sireva i kajmaka, što mu daje posebnu kremastost i bogatstvo ukusa.

Zanimljivost: Zanimljivo je da je kačamak nekad bio simbol siromašne kuhinje, ali je s vremenom evoluirao i pronašao svoje mesto u modernim restoranima kao delikates. U regionu Raške, postoji tradicija pripremanja ovog jela tokom zimskih meseci i praznika, kada se okupljaju porodice i zajedno uživaju u njegovom bogatom i utješnom ukusu. Danas se raški kačamak može naći u mnogim etno-restoranima širom Srbije, gde se služi kao prilog uz mesne specijalitete ili kao samostalno jelo.

Raški kačamak

Raški kačamak

Vreme kuvanja 1 hour
Serviranje 4

Sastojci
  

  • 1 l vode
  • 350 g belog kukuruznog brašna
  • 50 ml ulja
  • pola kašičice soli
  • 100 g sira
  • 50 g kajmaka

Napomena

  1. U šerpu sipajte vodu i ulje. Kada voda provri, posolite je, sklonite sa vatre i dodajte brašno. Vratite šerpu na ringlu i, dok se kuva, neprestano mešajte drveno varjačom.
  2. Kuvajte kačamak sve dok varjača, kad je provučete kroz njega, neostaviu trag u masi. Sklonite sašporeta snažno izmešajte varjlačom i sipajte u činiji za služenje.
  3. Odozgo narendajte sir i vruće prelite kajmakom.