Naziv „Tungili paprikaš“ može biti malo zbunjujući jer ne postoji široko poznato jelo pod tim imenom u međunarodnoj ili specifičnoj nacionalnoj kuhinji. Međutim, sama reč „paprikaš“ označava tipično jelo iz centralne i istočne Evrope, posebno iz mađarske kuhinje, koje obuhvata različite verzije u zavisnosti od regiona.

Poreklo i istorijat paprikaša:
Paprikaš je jelo koje koristi papriku u prahu kao jedan od glavnih začina. Paprika je postala popularna u mađarskoj kuhinji u 16. i 17. veku, nakon što je doneta iz Amerike u Evropu. Tradicionalni paprikaš najčešće se pravi sa mesom (kao što su piletina, govedina ili riba), lukom, masnoćom (često svinjskom masti), i naravno, paprikom. Ovo jelo može uključivati i druge sastojke poput paradajza, zelene paprike, krompira, a nekada se dodaje i malo kisele pavlake na kraju kuvanja.

Zanimljivosti:
Jedna od zanimljivosti povezanih sa paprikašom jeste njegova adaptabilnost. Iako je mađarski paprikaš (poznat kao „paprikás“) najpoznatiji, slične verzije mogu se naći u kuhinjama širom Balkana i u zemljama bivše Jugoslavije, kao što su Srbija, Hrvatska, i Slovačka. U Srbiji, na primer, popularna varijanta ovog jela je „pileći paprikaš“ koji se često služi sa domaćim rezancima ili njokama.

Ako možete pružiti više konteksta ili detalja o specifičnom jelu „Tungili paprikaš“, bio bih u mogućnosti da pružim tačnije informacije o njegovom poreklu i karakteristikama.

Tungili paprikaš

Tungili paprikaš

Vreme kuvanja 40 minutes

Sastojci
  

  • 500 g svinjskog mozga
  • 5 glavica crog luka
  • 2 kašike masti
  • 1 kašika slatke začinske masti
  • so
  • biber

Napomena

  1. Mozak dobro operite  kuvajte ga desetak minuta u posoljenoj vodi. Izvaditega ga, ocedite i skinite mu žilice.
  2. Sitno iseckani crni luk izdinstajte na masnoći, posolite ga, pa mu dodajte začinsku papriku, so i bber. Mozak naseckajte, dodajte u luk, nalijte tri decilitra vode, te pustite da se krčka još 15 min.